Olika typer av däck

Att välja rätt däck till din bil kan rädda liv, det finns flera miljoner olika komponenter i en bil men det är bara däcken som har kontakt med marken. Har du rätt däck kan du förhindra att onödiga olyckor händer, dessutom kan du med bra däck förmildra skadorna vid en olycka eftersom att du kommer hinna sakta ner fortare.

var uri = ’http://impse.tradedoubler.com/imp?type(js)g(20575852)a(1743356)’ + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write(”);

Några hållpunkter som borde vara A och O när man väljer däck är bland annat; kör på däck som är anpassade efter årstiden. Alltså vinterdäck på vintern och sommardäck på sommaren. Tänk på att alltid ha ett bra mönsterdjup med marginal, även om du har ett lagligt så kan det vara farligt om det är på gränsen. Försök att undvika att ha olika slitage på dina däck, är det olika mönsterdjup på dem så kan man lätt få sladd på bilen och råka ut för en olycka. Om du nu inte kan undvika detta så försök i alla fall att ha de bästa däcken på bakhjulen. När man bara ska byta två av sina däck så bör man alltid montera dem på bakhjulen, det gäller alla personbilar. Läs bilens instruktionsbok så att du alltid kör med rätt lufttryck i dina däck.

Följer du dessa hållpunkter så kommer du att minska risken för olyckor drastiskt och du kommer att kunna känna dig betydligt säkrare när du kör. Anledningen till att däcken är så viktiga för bilen är att dem är den sista länken mellan bilen och vägbanan. Har man inte bra däck så kan man lätt sätta hela bilens säkerhetssystem ur spel.

Vad är bra däck då?

Det finns inga ultimata däck, inga däck som kommer att vara bäst på alla punkter men det finns bättre och sämre däck. När man tillverkat ett nytt perfekt däck så är det däcket alltid en rad kompromisser av olika egenskaper och önskemål. Hur man bedömer om ett däck är bra eller inte handlar oftast om hur man använder det och på vilken typ av bil man monterar det. Alltså är det svårt att veta om ett däck är bra eller inte bara genom att titta på hur det ser ut. Snarare är det så att det ska vara rätt däck till rätt bil och årstid och rätt lufttryck för rätt bil, samt rätt mönsterdjup, precis som vi förklarat ovan.

Vertical Menu

Search

Categories