Tips vid köp av däck

Köpa däckInnan du köper nya däck till din bil behöver du tänka över en del olika saker. Har jag några däck hemma? Hur gamla är dem i så fall? Är de mer än tre år gamla och inte har samma däckdjup längre bör du köpa nya. Hur länge däcken håller beror lite på hur du förvarar dem också. Däck bör alltid förvaras mörkt och svalt. För att komma ihåg att köpa nya däck är det ett bra tips att alltid kolla vad man har när man ändå måste byta mellan sommar och vinterdäck. Tänk på att du inte alltid tjänar på att köpa begagnade däck, det kan vara svårt att veta hur gamla dem är om inte datumkoden syns tydligt längre till exempel. Och du kan aldrig vara säker på att de förvarats på ett riktigt sätt. Det billigaste och bästa alternativet brukar vara att köpa sina däck hos däckfirmor på nätet. Vi rekommenderar starkt att du jämför mellan lite olika sidor innan du bestämmer dig.

Tänk på att det enligt lag finns några olika krav på däck, till exempel måste vinterdäck eller annan utrustning som anses vara likvärdig, till exempel sommardäck med snökedjor på samtliga hjul användas under perioden 1 december till 31 mars. Kravet gäller personbil, lätt lastbil och mindre bussar. Har du en släpvagn kopplad till ditt fordon gäller samma krav på denne. Dubbelkolla alltid att vinterdäcken du köper har fem millimeters däckdjup.
När det gäller sommardäck får du använda dem under den del av året som det inte är krav på att använda vinterdäck. Detta eftersom deras gummiblandning blir för hårda när det är kallt ute. I Sverige får man inte använda sommardäck under perioden 1 december – 31 mars om det råder vinterväglag. Du uppmanas byta till vinterdäck den 1 november för att vara på den säkra sidan. Det rekommenderade däckdjupet för sommardäck är tre millimeter, dock får det minst vara 1,6 millimeter enligt lagen.

var uri = ’http://impse.tradedoubler.com/imp?type(js)g(20575852)a(1743356)’ + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write(”);

Vertical Menu

Search

Categories